Ungdomsläger 29-30 mars 2014 Iskalla Malmsjön lockade ungdomar till Gillberga utanför Södertälje.

Iskalla Malmsjön lockade ungdomar.

Styrelsen i Stockholmsdistriktet har under ganska lång tid diskuterat hur man skall nå ut till och engagera ungdomar i förbun- det och framförallt få in fler ungdomar. Att arrangera ett ungdomsläger för intresserade ungdomar blev ett första försök att undersöka intresset hos unga civilare.

Vid Malmsjön vackert beläget utanför Södertälje ligger friluftsgården Gillberga som var platsen för vårens läger. Livräddning ur iskallt vatten och krisberedskap var huvudaktiviteterna som ungdomarna fick lära sig.

På förmiddagen lördagen den 29 mars anslöt förhoppnings- fulla ungdomar för att inkvarteras i friluftsgårdens stuga. Efter att ha bekanta sig med varandra, var det dags för första passet med Curt L Malmsten, Docent, Läkare och Räddningsledare från Räddningshälsan. Curt höll ett intres- sant föredrag om hur kroppen reagerar vid olika grader av nedkylning samt omhändertagande av hypotermi.

Vid 12-tiden bröt vi för lunch och Per Johansson, Scouterna i Sörmland, lärde oss att stormkök kan användas till mer än sop- por och frystorkat. Vi lagade en riktig härlig gourmélunch: Förrätt, Tortillasnittar med stark ost och parmaskinka. Varmrätt, Potatisgratäng med riven cheddarost och rökt skinka. Efterrätt, Gino, klassisk dessert med varma frukter och bär top- pad med smält vit choklad.

Efter lunch tog Ilya Kuzmin, Höjdlivräddare från Räddningshälsan, vid och instruerade oss i allt från olika typer av flytvästar till hansalinor och livbojar. Ett uppskattat inslag i förberedelserna inför de livräddande och mer verklighetstrogna övningarna.

Framåt eftermiddagen var det så dags för eldprovet där alla skulle få prova på att rädda och räddas ur iskallt vatten. Trots att vi inte hade vädrets makter med oss och blev tvungna att klara oss utan is, blev Malmsjöns 5°C vatten en häftig upplevelse för de flesta. Övningarna gjordes så verklighetstrogna som möjligt, kontakt med SOS alarm, möta upp räddningstjänsten, pladask i vattnet och rädda sin vän efter allt de lärt sig tidigare under dagen. Efter varje övning bjöds de nedkylda deltagarna på varm nyponsoppa med mandelbiskvier och vi hade en diskussion kring vad som gick bra och vad som kunde göras bättre till nästa övning. Mitt i en av övningarna ”råkade” Kurt trilla i vattnet vilket gjorde övningen till verklighet och efter en kort stunds förvir- ring fick de upp vår läkare ur vattnet och tog hand om honom precis så som de blivit lärda. Ilyas och Kurts engagemang impo- nerade verkligen och ungdomarna tyckte det var så kul att man gärna hade fått mer tid att träna och ta del av deras kunskaper.

Solen hade gått ner och det var hög tid att laga gemensam middag, det blev hemgjord pizza och sallad. Direkt efter middagen kom Lena Olofsson, Brandskyddskontrollant från AstraZeneca AB, och gick igenom utrymning och brand med oss, vilket var mycket uppskattat. Vi hittade även risker i stugan i Gillberga som vi kunde undanröja innan kvällen. Efter det att utrymningsvä- garna var användbara tog Camilla Hanström, Civilförsvarsförbundet, över och föreläste om våra basbehov, samtidigt som det serverades snacks och läsk. Jag tror att deltagarna tog till sig allt utom det här med sömn…

Framåt natten visades det en Zombiefilm som var en förberedelse inför söndagens första programpunkt.

Söndag morgon kl. 08.00 var alla, om än inte vakna, så ändå uppe och åt frukost. Vid niotiden anslöt Herman Geijer och Johan Grönblad, nyblivna med- lemmar i Civilförsvarsförbundet Stockholm, och före- läste och diskuterade om myter och verklighet i vad som händer vid katastrofer ur ett annorlunda och roligt perspektiv (De utgick från Amanda Ripleys ”The unthinkable – Who survives when disasters strike”, samt Ann Enanders ”Människors förhåll- ningssätt till risker, olyckor och kriser”). Vad skiljer zombiekatastrofer från andra katastrofer? Vilka hot står Sverige inför idag? Psykologi och hur beter sig människor i kriser?

Vi pratar om samhällets sårbarhet, överlevnad, hur människor beter sig vid katastrofer, kroppens behov, om utrustning som är bra att ha och vad en Bug Out Bag är (och varför en sådan egentligen inte är så vik- tigt i Sverige om det inte kommer zombier).

Så var då några intensiva dagar tillända och man kunde se att både deltagare och ledare var ganska trötta. Trots en del mot- gångar, avsaknad av is, m.m. kunde vi i år konstatera att lägret uppfyllde allas förväntningar.

Vi från distriktsstyrelsen vill rikta ett stort tack till ungdomarna som besökte lägret, tacka för det fina och trevliga sätt ni upp- förde er på. Det var verkligen kul att träffa er alla. Vår förhoppning är ju att ni skall stanna kvar inom Stockholmsdistriktet och inom Civilförsvarsförbundet. Ni är hjärtligt välkomna till höstens läger. Vi riktar även ett tack till alla ledare och instruk- törer som gjorde lägret möjligt.

Vill ni se mer bilder från lägret så går ni in på YouTube och söker på ”livräddning i Gillberga”

I höst ordnar Stockholmsdistriktet för andra gången, ett ungdomsläger med livräddning och krisberedskap som tema! Håll ögonen öppna i höstens distriktsnytt, facebook, m.m. för anmälan.

Intresserad redan nu? Maila någon av oss i distriktets ungdomsgrupp

Camilla Hanström – stockholms@civil2.se
Jonas Brus – jonas.brus@hotmail.com
Niclas Möller – niclasmoller@telia.com

Vill till sist också tacka mina vapendragare under lägret, Camilla Hanström och Niclas Möller.

Vid pennan
Jonas Brus
Ungdomsgruppen i Stockholmsdistriktet