Medlemsbrev oktober

 

bild-info-fhm

 Hej alla medlemmar!

Anders Nystedt, smittskyddsläkare Region Norrbotten konstaterar följande i PT den 22/10; ”Coronasmittan sprider sig i Piteå, det är läge att vara extra försiktig, det är en småpyrande spridning i samhället just nu, det rör på sig lite väl mycket i Norrbotten och Piteå är just nu värst drabbad”!

Regeringen meddelar att samma regler gäller för alla! Olyckligtvis sades att restriktionerna lättar. Så är det givetvis inte utan; Äldre och personer i riskgrupperna ska omfattas av samma rekommendationer som resten av befolkningen. I grunden innebär detta att alla i Sverige har samma ansvar för att skydda sig själva och andra.

Skydda dig själv, dina medmänniskor och barnen
Styrelsen för Civilförsvarsförbundet Piteå har i medlemsbrev efter medlemsbrev under 2020 tjatat om distansering, handtvätt och betydelsen av att stanna hemma vid minsta förkylningssymtom. Detta gäller fortfarande och nu lägger vi till ytterligare några saker 

Ensamhet på grund av isolering!

Ensamhet och hjälplöshet är två viktiga aspekter som kan få människor att må riktigt dåligt, så kallad psykisk ohälsa. Låt oss därför hjälpas åt att ringa det där telefonsamtalet till en vän, bekant, granne eller släktning långt borta. Telefonsamtalet som betyder mycket för den som lider av ensamhet dag efter dag, vecka efter vecka, månad efter månad. Att skriva ett vykort eller brev till någon kan också vara livsbejakande för den som sitter ensam.

Säkra varje unge!

Stiftelsen Säkra varje unge har tagit fram två utbildningsfilmer, en som handlar om näthat och mobbing och den andra som handlar om läskiga saker som barn kan se på nätet. Filmsnuttarna finns på stiftelsens hemsida www.sakravarjeunge.se  Filmerna syftar till vi vuxna, du och jag, ska hjälpas åt och skydda barnen från näthat, mobbing och hemskheter på nätet. Vi vill att våra barn ska vara trygga när deras vardag förändras då måste vi också prata om det, attackera och våga fördöma.
I somras såg jag några barn som gjorde en lek av hela coronasituationen. De lekte ”corona-tagen”, där ett barn var viruset och som skulle fånga de andra. Barn är fantastiska och låt oss hjälpas åt att skydda barnen!

Testa dig!

Om man känner minsta förkylningssymtom ska man testa sig. Jag hör personer som är förkylda som säger ”det är bara en förkylning, inte covid 19”. Hur vet man det om man inte testat sig? Information om testning finns på bland annat 1177 och Hälsocentralernas hemsida! Covid 19 är en lömsk och dödlig sjukdom. Det är först när man testat sig och fått svaret att viruset inte går att påvisas som man vet att man inte har/har haft Covid19.

Glöm inte heller att vaccinera dig mot säsonginfluensan som startar i början av november. Mer information kommer!

Ungdomsrekrytering och utbildning

Civilförsvarsförbundet Sverige rekryterar ungdomsledare och arrangerar lördag den 24 oktober en utbildningsdag i Piteå för ungdomar mellan 18-30 år boende norr om Sundsvall. Vi har två medlemmar från Piteåföreningen, vilket vi gläds över. Magnus Johansson, instruktör, representerar styrelsen och medverkar under utbildningen.

Samarbete med Missing People, MP

I början av oktober bjöd styrelsen in representanter från Missing People för att starta samarbetet på riktigt. Det finns ett avtal mellan MPS och Civilförsvarsförbundet Piteå som ger stöd åt samarbetet.

2020 blev inte som vi tänkt oss

Året har präglats av coronapandemin och det har påverkat oss alla på något sätt. Sjukvården i kommuner och regioner och dess medarbetare har varit och är fantastiska. De har arbetat långa arbetspass i tung och varm skyddsutrustning och sett döden på nära håll. Sverige har nästan 6000 personer som dött i covid 19. Det är jätteviktigt att vi alla tar vårt ansvar för att minska smittspridningen!


Kontakt med styrelsen >>