Generaldirektör på fältbesök i Älvkarleby

FRG Älvkarleby är ett av alla goda exempel på hur medborgare får stöd och hjälp av Frivilliga resursgruppen, FRG, under den långdragna corona-pandemin. MSB:s generaldirektör Dan Eliasson besökte den framgångsrika verksamheten och följde med ut på leverans i Älvkarleby.

1200 mat- och medicinleveranser har FRG-ansvariga Veronica E Carlsson och Jonas Norman lett under pandemin. FRG Älvkarleby var nystartad och när de kallades in i mars var det den första insatsen de satte upp. Sedan dess har det varit full rulle med att leverera och stötta invånare i riskgrupper.

MSB:s generaldirektör Dan Eliasson ville ut och titta på FRG-verksamheten i verkligheten och fick möjligheten att träffa alla involverade aktörer i Älvkarleby kommun. Såväl kommunchefen Maria Wikström som beredskapssamordnaren Michaela Swartling och FRG-ansvariga Veronica E Carlsson och Jonas Norman mötte upp denna soliga eftermiddag. Så bar det av ut till ”kunder” med matleveranser.

–          Det var fint att få vara med och se hur bra det blir när olika delar av samhället samverkar, säger MSB:s generaldirektör Dan Eliasson som själv bar ut matkassar till personer i riskgrupper.

Sveriges Civilförsvarsförbunds generalsekreterare Tomas Warberg var också på plats:

–           Älvkarleby är ett väldigt gott exempel på när kommun och FRG samverkar på ett positivt sätt och skapar goda resultat för medborgare under en kris som denna.

 

Frivilliga resursgruppen, FRG, arbetar efter ett avtalsbaserat koncept med kompetenser från de frivilliga försvarsorganisationerna. Kommunerna avgör om de ska inrätta en FRG och när denna ska aktiveras. Sveriges Civilförsvarsförbund har utbildningsansvar och kvalitetssäkrar resurserna med finansiering från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Under corona-pandemin har Sveriges Civilförsvarsförbund även samordningsansvaret för landets FRG.

rolf-bejerfjord-dan-eliasson-tomas-warberg-alvkarleby-fotocarinawiro-webb                  frg-ansvarig-veronica-e-carlsson-alvkarleby-fotocarinawiro-webb

Rolf Bejerfjord, Dan Eliasson och Tomas Warberg har anlänt                                    FRG-ansvarig Veronica E Carlsson
med matleveransen         

rolf-bejerfjord-maria-wikstrom-michaela-swartling-dan-eliasson-fotocarinawiro-webb                  img_0131

FRG-resurs Rolf Bejerfjord, kommunchef Maria Wikström,                                        Generalsekreterare Tomas Warberg och 
säkerhetssamordnare Michaela Swartling och Dan Eliasson                                     generaldirektör Dan Eliasson